KÜZDENI MINDIG, FELADNI SOHA

RÁKTÉRÍTŐ

RÁKTÉRÍTŐ

#34 Tizenkilenc napja megkoronázva

És mégsem vagyok király

2020. november 09. - gyorsan1974

Ahogy a címből nagy nehézségek árán, de azért ki lehet találni, tizenkilenc napja vagyok megáldva ezzel a csodálatos coviddal. Számomra teljesen megdöbbentő az, hogy milyen hatással van rám, hogy milyen tüneteket produkál tudván, hogy rákos vagyok, hogy cukorbeteg vagyok, hogy a kemónak köszönhetően alapjáraton pötyög csak az immunrendszerem. Bár nem vagyok 80+-os, de így is bőven a kiemelten veszélyeztetett csoportba tartozok. Nem véletlen tehát, hogy nagyon, de nagyon igyekeztem elkerülni. De nem sikerült.

koron_igazi.jpg

Minden nap kapom a kérdéseket, hogy hogy vagyok, mi történik, miért nem írom már meg? Egyrészt pár napja írtam már egy helyzetjelentős posztot, bár tudom, hogy nem mindenki tudta elolvasni, hehe. Másrészt pedig csak nem írom le minden nap azt, hogy minden rendben, nem nagyon van változás. Mert, hogy konkrétan ez történik kb. Az a helyzet, hogy a kezdeti tüneteim egy kis torok kapargatás és alkalmanként extrém leizzadás voltak csak. Aztán beugrott, hogy a covidnak nem csak légúti tünetei lehetnek, így már tudom, hogy a több mint egy hétig tartó meglehetősen durva hasmenés-cunami is ide köthető. Múlt hétvégére nagyjából mindegyik tünet eltűnt, vagy jelentősen mérséklődött. Helyette péntek magasságában jelentkezett a szegycsontom környékén egy kb öklömnyi csomó érzése egy kis nehézlégzéssel társítva. De ez önmagában annyira nem para. Főleg úgy nem, hogy az elmúlt fél év kemóit gyakorlatilag végigkísérték az ehhez hasonló tünetek. Mondhatni már megszoktam. Emellett persze folyamatosan monitorozom magam. Csekkolom a véroxigén szintem, a pulzusom, ilyesmi. Tolom a Virostopot, D vitaminból 6000 nemzetközi egységet, teszem amit lehet. Egyébként a péntek még azért volt érdekes nap mert a feleségemnek akkor keletkeztek az első tünetei. Hiába maszkoltam itthon, nyilván már elkéstem. A fertőzöttségem első hetében nem tudtam, hogy fertőzött vagyok és ugye az ember akkor fertőz a legjobban, így feltehetőleg én is akkor fertőztem meg a csajszit. Akinek egyébként így arra kellett figyelnie, hogy ne fertőzzön tovább, mert nem lenne baj ha a kisgyermek nem kapná el ezt a fost még akkor sem, ha a gyerkőcök alapvetően kevésbé számítanak kockázatosnak fertőződés és szövődmények szempontjából. Tudom-tudom, fertőzöttség, fertőzött, fertőz, fertőztem, fertőződés, és mindez két mondaton belül. De higgyétek el nekem, ez nem a véletlen műve. Ez én voltam, hehe.

Számomra teljesen megdöbbentő és felfoghatatlan, hogy mennyire nem vert le a covid. Őszintén fel voltam készülve mindenre, de tényleg mindenre. Aztán persze utánaolvastam a dolgoknak. Annyi bizonyos, hogy az erősen csökkent immunrendszerű embereknél eleinte enyhe tünetek vannak, ráadásul a láz egyáltalán nem jellemző. Aztán ez így megy egy darabig. Majd a második hét környékén megjelennek a felső légúti jelek, aztán innen a betegség erősen progresszív. Az esetek szabad szemmel jól látható százalékában középsúlyos és súlyos lefolyású lesz. Ha minden igaz a tizenkilencedik napban vagyok, de nem leszek nyugodt addig amíg nem lesz egy, de inkább két negatív tesztem. Az a helyzet, hogy ez a cucc komoly veszélyt is tud jelenteni bizonyos emberekre, így nem is lehetek nyugodt amíg bennem van. De ha ennyivel megúszom, az valami hihetetlen csoda lenne. Legalábbis az én olvasatomban mindenképp. Főleg úgy, ha megnézem az összképet. Rögvest megértitek mire gondolok.

Két hete hétfőn kellett volna kemóra mennem. Azért maradt el ugye, mert előtte szombaton hívott a dokim, hogy beütött a covid a hematológián. Nem egy héttel korábban, nem egy héttel később, hanem pont akkor szombaton. És miért érdekes ez? Mert ekkor már fertőzött voltam, csak még nem tudtam róla. És egy covid fertőzésre rátölteni egy adag kemót a Rituximab kíséretében, hát enyhén szólva sem egy életbiztosítás. Mondhatnám, hogy óriási szerencsém volt, de nem nagyon hiszek a szerencsében. Inkább abban, hogy vigyáznak rám.

Aztán itt van még egy borzasztó fontos szempont, mégpedig a kezelések. Normál esetben még kaptam volna két adag kemót, aztán várhattam volna, hogy elüljön a covid és mehessek a sugárra. És őszintén szólva szerintem ez legkorábban jövő április környékére lenne várható. Persze ez nem több mint tipp, de ahogy elnézem a járványhelyzetet, ebből nem nagyon lesz gyors kilábalás. És miért kellene várnom addig? Egyszerű. Józan ésszel felfogható, hogy nem vállalható be egy hónapon keresztül az, hogy naponta bejárok egy kórházba és eltöltsek ott minden alkalommal kb egy órát. Ha addig nem fertőződtem volna meg, akkor ott biztosan. És ugye azt nem lehet előre tudni, hogy az én helyzetemben egy covid megbetegedés hogy fog végződni. És beugrott, hogy nekem mi a legjobb forgatókönyv. Enyhe lefolyással átesem a covidon, dobjuk a Rituximabot és a kemót, és kihasználva azt, hogy van egy rövid ideig valamiféle védettségem a coviddal szemben, relatív nyugodtan lenyomhatom az egy hónapos sugárterápiát. És miért kell dobni a Rituximabot? Mert aznap ahogy megkapom, azzal a lendülettel törli is a covid védettségem. Ez olyan mint egy radír. Öli az emlékező sejteket, így törli a korábbi oltásaimnak, betegségeimnek köszönhető védettségeimet. Ezért nem oltattam magam még influenza ellen sem. Értelmetlen.

Gondoljuk csak végig. A kórházi fertőzésnek hála nem kaptam meg a kemót, így megúszva a komolyabb problémát. Megfertőződtem coviddal, de reményeim szerint minimál tünetekkel szinte probléma nélkül átmegy rajtam. Ennek köszönhetően lesz egy kis covid védettségem, ami miatt mehetek kvázi azonnal sugárra. És ennek köszönhetően óriásit javul a gyógyulási esélyem ahhoz képest, mintha nem, vagy csak fél év múlva kaphatnék sugárterápiát. Ennél csak egy forgatókönyv lehetett volna jobb. Ha két héttel később jön a coivid. Akkor már túl vagyok a kemókon, jöhet a sugár, minden nagyon szép, minden nagyon jó. Kérhet egy ember ennél többet? Ööö, nem hiszem. Vagy talán mégis? Nem tudom. De egy biztos. Ez így nagyon szépen el lett rendezve. Elrendezte a nagy Rendező. Persze ez csak akkor igaz, ha végül tényleg simán kijövök a covidból. De hiszem, hogy ez így lesz.

Hja és még valami. Ma délelőtt megjött a mentő és letesztelek újra. Mondjuk eléggé megdöbbentő volt, hogy csak egy pálcájuk van a tesztre, így nem tudnak az orromból és a torkomból is mintát venni. Választanom kell. Hm. Akkor dugjuk be az orromba, aztán a torkomba. Ó mégsem, ez így nem jó, hehe. Legyen a torkom, aztán az orrom. Nem-nem, válasszak. Tudjátok, mint az Utolsó Cserkészben Bruce Willis. Fej vagy gyomor? Hát jó, akkor torokra vele. Apropó teszt. Múltkor ugye felmerült a fals pozitív lehetősége is. Nos, egy kommentelő hívta fel a figyelmem arra, hogy a PCR tesztnél nem létezik olyan, hogy fals pozitív. Ha pozitív, akkor az pozitív. És utánaolvastam, és tényleg. Szóval nem kérdés, hogy megfertőződtem, csak az, hogy ez fennáll-e még vagy sem.

Na összességében ez van. Drukkoljatok, hogy legyek túl ezen az egészen a lehető legkönnyebben, a lehető leghamarabb. Ha megvan a teszt eredménye, egy villámposztban megírom. Addig is olvassátok el újra a kedvenc és szerintem legviccesebb posztomat ITT.

És ne feledjétek! Keressétek, kövessétek, lájkoljátok a Ráktérítő blog Facebook oldalát, hogy elsőként értesülhessetek az új posztok érkezéséről, és elérhessetek olyan tartalmakat, amik itt nem jelennek meg! 

 Klikk ide 

A bejegyzés trackback címe:

https://hodgkin-rak.blog.hu/api/trackback/id/tr3616279402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

privatszf 2020.11.09. 22:37:18

Sokat gondoltam Rád! Örülök, hogy a körülményekhez képest jól vagy! Jó a logikád, hogy miért pont most ütött be és ennek mi lehet az előnye. Ebben is megláttad a lehetőséget. Le a kalappal a pozitív hozzáállásod miatt! Pár napja mondta nekem egy most gyógyult excovidos kolléga, most tovább adom: "csak negatívan pozitívan":)

teglascs 2020.11.10. 09:04:13

Drukkolunk! :-) És várjuk az új posztokat. :-)

gyorsan1974 2020.11.10. 09:19:58

@privatszf: köszi szépen. Sajnos egyelőre nem csak a hozzáállásom pozitív ;)

el somorrito 2020.11.10. 12:24:19

Kitartás !
Gyógyulás után meg testmozgás ! Annál hatékonyabb gyógyszer nincs.

gyorsan1974 2020.11.10. 12:35:27

@el somorrito: köszönöm. Csinálom. Azóta álltam csak le amióta megvan a pozitív tesztem.

navanax 2020.11.10. 12:38:55

Köszönöm az információkat! Én most várok kemóra, jó tudni, hogy a korona nem automatikusan lesz végzetes. Azért elkerülném, a fenti megelőző szereket és eljárásokat követem én is pont :)
Kitartást és gyógyulást!

orient 2020.11.10. 13:51:19

Nagyon örülünk jól vagy és minden rendben coviddal a rák ellenére csak egy apró komment erre:

"A fertőzöttségem első hetében nem tudtam, hogy fertőzött vagyok és ugye az ember akkor fertőz a legjobban, így feltehetőleg én is akkor fertőztem meg a csajszit. Akinek egyébként így arra kellett figyelnie, hogy ne fertőzzön tovább, mert nem lenne baj ha a kisgyermek nem kapná el ezt a fost még akkor sem, ha a gyerkőcök alapvetően kevésbé számítanak kockázatosnak fertőződés és szövődmények szempontjából.'

Azért tegyük hozzá egy háztartásban élőknél a maszk az kb. halottnak a csók. Jó hordani meg minden de elkerülni fertőzést kb lehetetlen. Maszk jó a buszon, bankban, bolban, hogy a vírus ne terjedjen annyira esetleg de akik folyamatosan együtt vannak ott azért ne nagyon számítsunk arra, hogy a masz megakadályozza a fertőzést. Gondolj arra hogy kórházakban teljes védőfelszerelésben, maszkkal, ürruhában is elkapja a személyzet a dolgot 99%-ban, akkor az otthoni környezetben ahol időintervallum is hosszabb és felszerelés sem olyan profi nyilván nem egy ligában mozog a kettő. Maradjunk annyiban ha család jól van most akkor ők már szépen átmentek rajta és semmi bajuk sem lesz tőle. elég ha most magaddal foglalkozol, ők innentől rendben lesznek. Üdv, és jobbulást.

gyorsan1974 2020.11.10. 13:52:51

@navanax: köszönöm, hogy írtál és szurkolást is. Neked is sok sikert és a legjobbakat. üdv. Norbi

gyorsan1974 2020.11.10. 13:59:50

@orient: köszönöm a pozitív gondolatokat.

A kommented második fele meg konkrétan nem így van. Több ismerősöm is van (köztük a hematológusom) akiknél az egyik családtag fertőzött lett, mások pedig nem. Annak ellenére nem, hogy nem egy kétszintes családi házban élnek mint én, hanem egy kis lakásban. Annak ellenére nem, hogy nem maszkoltak, nem aludtak külön mint én, hanem minden védekezés nélkül ugyanúgy csinálták a dolgokat mint korábban. Egyszerűen nem fertőződik meg mindenki egy covidos közelében. A maszk pedig sokat számít. Ha meg is fertőződsz, nem mindegy, hogy mennyi vírust kapsz, mennyivel kell megküzdenie a szervezetednek. Így én minél kevesebbet lélegzek ki belőle, a többiek annál nagyobb biztonságban vannak.
Meglehetősen sok közvetlen tapasztalatom van ezzel sajnos, és emellett igen olvasott is vagyok ebben a támában is.

üdv. Norbi.

orient 2020.11.10. 14:24:59

@gyorsan1974: attól mert valaki negatív tesztet produkál és nincsenek tünetei még nem jelenti azt nem kapta el a vírust.

Nekem is sok tapasztalatom van mivel több krónikus betegséggel küzdök és veszélyeztetett kategóriában vagyok. Nekem sima influenza is egy dráma minden évben, magyarul ismerem a vírusok múködésést sajnos elsőkézből nagyon rég óta. Nálunk sok rokon elkapta covid-ot is. Egy háztartásban élők, egy ágyban alvás házastárssal, maszk nélkül egy beteg személlyel, negatív tesztek mindenki másnál. Nem gondolod ha valaki Covid pozitív erős tünetekkel 2 héten keresztül egész éjjszaka rálélegzik a párjára akkor az nem kapja el a vírust. A tünttmentes házastársnak, több negatív teszt heteken keresztül, de lehetetlen nem elkapni ha valaki szorosan együtt van hetekig egy covid pozitív személlyel. Covid furcsán megy, vannak akik gyorsan leküzdik és a PCR tulajdonképpen sosem lesz pozitív. Ismétlem örülj neki család rendben van.

gyorsan1974 2020.11.10. 14:38:16

@orient: oké, te vagy a sokkal okosabb, neked van igazad. Jó így?

orient 2020.11.10. 14:40:44

@gyorsan1974: nem nem jó így mert nem ez volt a célom. Sok tévhit kering coviddal kapcsolatban és erre prúbáltam rávilágítani segítség képpen. De mivel nem vagy rá vevő akkor inkább hagyjuk. Egy idióta barom vagyok felejtsd el amit mondtam mindenben iagazad van. Covid-ot a maszk meggátolja minden esetben és varázserővel is felruház. További gíúgyulást és szép napot.

gyorsan1974 2020.11.10. 14:46:18

@orient: furcsa ember vagy, tele érvelési hibával és némi agresszióval. Ráadásul olyan dolgokat adsz kvázi a számba amit nemhogy nem mondtam, de még csak nem is utaltam rá. Dehát mi emberek nem vagyunk egyformák. Mondjuk ebben az esetben ennek kifejezetten örülök is.
Neked is minden jót és gyógyulást a betegségeidből!

orient 2020.11.10. 15:31:30

@gyorsan1974:
Agresszióval? Elnézést ha rosszul jött át nem ez volt a célom, van mindkettőnknek elég gondja szerintem enélkül is. Ismétlem a szándékom érvelés volt és rávilágítani valamire amit sokan félreértenek, de válasz és érvek helyett ezt kaptam:

"oké, te vagy a sokkal okosabb, neked van igazad. Jó így?"

Ezek után fejemhez vágni az agressziót nem egy gáláns tett, de legyen csak mert ez a Te blogod és sok mindenen mész keresztül gondolom nem akarlak zaklatni vagy bántani semmiképpen. Ismétlem, örülök, hogy jól vagy és további jobbulást sok sikert a kezelésekhez. tudom nem könnyü mert sajnos a Te eseteddel is van tapasztalatom, de az egy másik beszélgetés.

]{udarauszkasz 2020.11.10. 15:43:05

Akkor a haromhetes kozepfulgyulladassal osszekotott fogfajas megse a legrosszabb...

gyorsan1974 2020.11.10. 15:55:16

@]{udarauszkasz: Mondjuk az sem irigylésre méltó állapot.

gombakomba 2020.11.10. 22:19:35

Nalunk is egy palcaval csinaljak, elobb torokba, es aztan ugyanazt orrba.
Eleg undi :D

gombakomba 2020.11.10. 22:22:29

@el somorrito: Csak ovatosan a testmozgassal. Ez a sz@r sok esetben neman kinyirja a szivet, sokszor olyanoknal is, akiknek kimondottan enyhe tuneteik voltak. Amig az meg nem gyogyul (es ez terjedhet nehany hettol jo fel evig), kerulni kell a kardiot.

John Doe3 2020.11.10. 22:27:58

@orient: Nem kaphatsz influenza elleni védőoltást? Mert akkor egy gonddal kevesebb lenne.

gombakomba 2020.11.10. 22:36:41

Pedig jol mondja orient.
A negativ PCR-teszt egy pillanatfelvetel, annyit mutat, hogy az adott pillanatban nem volt, vagy csak rendkivul kis szamu korokozo a mintaban.
Sokaknal (foleg gyerekeknel) a legelejen ledurja az immunrendszer, nagyon gyorsan semmi nem mutathato ki naluk. De azert atestek rajta.
Raadasul, mivel sok esetben meg tuneteseknel sem kepzodnek antitestek, utolag sem mutathato ki, hogy atestek rajta. Ugy fog tunni, hogy nem kaptak el.
De egy haztartason belul elve kizart, ebben 100 %-ban biztos vagyok, hogy ne kapna el mindenki.

Lehet, hogy azert erdemes lehet majd a csaladtagjaidnal par het mulva antitest-tesztet csinaltatni. Ha ez pozitiv lesz, a helyzet egyertelmu. Ha negativ, akkor kb. semmit nem jelent az eredmeny.

orient 2020.11.11. 09:09:36

@John Doe3: hát a probléma ennél sajnos összetetebb. Hidd el kiprópáltam már mindent :(((
Mivel alapvetően elég komoly immunproblémám van ez együtt jár egy komolyabb gyógyszer allergiával és rezisztenciával is. Nagyon sok gyógyszert már szedni sem tudok sajnos mert szervezetem nem bírja. Long stoy short 2x próbáltam influenzaoltást. Mind a kétszer olyan beteg lettem majd beledöglöttem ami még rosszabb volt mint maga az influenza simán. Most, hogy maga a legyengített vírus ütött ki vagy valami az oltásban fogalmam sincs. Ezért jó, hogy védőoltások nem kötelezőek, de az egészséges állományból azért lehetőleg sokan beoltattják magukat a legrosszabb dolgokra. Szerencsére a fontosakat én is megkaptam gyerekkoromban, de újakkal már gondom lenne.

Így marad az immunerősítés, D, C, Cink,réz, Magnézium és egyéb immunerősítők. Szerencsére esetem javult annyit az utóbbi években, hogy könnyebb mint korábban. Lehet koronát is lenyomtam már ki tudja, volt 2 hetem mikor erőssen beteg voltam októberben, izzadás, láz, köhögés, mellkasfájdalom és a végén +1 hét elég erős váladékozás tüdőből. Lefedi minden szempontból a covid-ot, de féltem bemenni teszteltetni orvoshoz hátha ott szedek össze valamit, inkább csak kifeküdtem itthon. Lehet egy antigén tesztet futtatok később kiderüljön covid volt-e...
süti beállítások módosítása