KÜZDENI MINDIG, FELADNI SOHA

RÁKTÉRÍTŐ

RÁKTÉRÍTŐ

#36 Covid negatív. Oké. Hogyan tovább?

Megint újra kell tervezni

2020. november 23. - gyorsan1974

Egy éve tudom, hogy mi az ábra velem és több mint fél éve folyik az aktív küzdelmem a rákkal. Az elmúlt idő mindenről szólt, csak a kiszámíthatóságról és a tervezhetőségről nem. Meg sem tudom már számolni, hogy hányszor zúzta már porrá valami a gondosan megírt forgatókönyveket. Legutóbb ugye az, hogy covid fertőzött lettem. Úgy unom már. 

Ha csak a kezelést nézem, akkor az eredeti terv ugye az volt, hogy négy széria, azaz nyolc alkalom kemoterápiát kapok, majd utána egy kis sugár ha éppen lehet majd. Na de nem annyira sikerült jól a félidős petCT-m, szóval egyhangúlag megszavaztuk a dokibácsival, hogy betolunk a kemó mellé két (esetleg három) széria Rituximab Mabterát is. Mondjuk nem volt meglepő, hogy egyhangú lett a szavazás, hiszen mindketten ellenzékben vagyunk, hehe. Lement szépen a négy széria kemó, megkaptam mellé a két Mabterámat is ahogy kell, de nem voltam nyugodt semennyire sem. Leginkább a korábbi esetleges csontvelő érintettség miatt (amit egyébként a szövettan nem támasztott alá, sőt), és a vacak félidős petCT miatt sem, szóval előterjesztettem a dokibácsinak a kemó folytatását. És láss csodát, megint egyhangú lett a voksolás. Sőt, ha én nem terjesztem elő, a dokibácsi biztosan megteszi. Micsoda összhang, micsoda együttműködés. Így a terv az lett, hogy megy még két széria, azaz négy alkalom kemócska és még két alkalom Mabtera. Utána persze megnézzük, hogy mi a helyzet sugár fronton. Na de persze ez sem így lett. Az utolsó széria első kezelése előtt pozitív lett a covid tesztem. Hát nem kis para volt ez már önmagában is, de kb tünetmentesen túlestem rajta. Hála persze a jó Istennek. Emellett persze azonnal megállt a kezelésem is. Egyrészt most igazán karanténba kerültem, másrészt pedig nagyon gáz lenne egy koronára rátolni a kemót. Azt még fontos tudni, hogy a kemónál számít a dózisintenzitás. Fontos, hogy két kemó között kb 14 nap teljen el, nem jó az ha több, méginkább nem jó az, ha sokkal több. A Mabterának kb egy hónapos hatása van, mondjuk így nem is véletlen, hogy azt négyhetente kapom, hehe. 

Kb két hétig voltam megkoronázva amikor újra tesztelve lettem. Egy héttel később jött meg a negatív eredményem. Ez azt jelentette, hogy már négy hete kaptam az utolsó kemót és ez baromira nem tetszett. Aztán szöget ütött a fejemebe valami. Átestem a koronán, így egészen biztosan van valamiféle védettségem az újrafertőződés ellen. Lehet, hogy nem száz százalékosan, az is lehet, hogy csak egy-két hónapig, de mégiscsak van. És ezt ki kell használnom. Nem, nem sztriptízbárba akarok menni hirtelen, és nem is Fradi meccsre. Bár most, hogy így leírom... Szóval az jutott eszembe, hogy ha most megkapom a következő kemó és Mabtera kombómat, az azonnal kinullázza a védettségem, így muszáj lenne megvárnom a sugárral a járvány visszaszorulását, vagy a vakcinát. Ez ugye lehet akár jövő tavasszal is. Mert egyébként a sugár az egy egy hónapon keresztüli napi kórházba járást jelent, ami teljesen biztosan magával hozná a megfertőződést is akárhogy vigyázok magamra. Szóval a következő történt. Mit szólna hozzá dokibácsi ha azt mondanám, hogy hagyjuk a francba a maradék két kemót és a Mabterát, hagyjuk a francba a petCT-t is és kezdjük el egyből a sugarat. A sugár után három hónappal meg jöhet a petCT. Azt hiszem, hogy többet nyerhetek azzal ha időben megkapom a sugárkezelést mint amennyit veszíthetek azzal, ha elmarad a maradék két kemó. Főleg úgy, hogy a tervezetthez képest már így is többet kaptam, Mabterából is jött plusz három a nullához képest, ráadásul elvesztettük a fontos dózisintenzitásunkat is. Dokibácsi azt mondta van ráció abban amit mondok, alszik rá egyet. Na nem kellett olyan sok időnek eltelni, hogy szóljon, hogy részéről rendben, szerinte is ez lesz a jó út. Így csak két dolog maradt hátra. Az egyik, hogy leegyeztesse az Onkológiai központtal, hogy fogadnak-e, a másik meg, hogy elmenjek egy vérvétel és covid teszt kombóra a Honvédba. Jelentem mindkettőt abszolváltam múlt csütörtökön. A vérképem nagyon szépen alakul, a covid tesztem újra negatív lett. Így nincs más hátra minthogy holnap (kedden) délelőtt megtörténjen a sugár konzultáció. Holnap minden kiderül. Nem biztos, hogy sugarazható vagyok, vagy ha igen, lehetnek szervi kockázatai. De persze az is lehet, hogy sima lesz. Holnap kiderül, utána meg majd jól megírom. És ezt vehetitek fenyegetésnek is, hehe.

Aztán annyi történt még, hogy a cukor fronton is van változás. És nem, nem a Koronás kristálycukor árának emelkedésére gondolok hanem arra, hogy a szteroidoktól és a kemótól összedőlt cukrom sehogy sem akar helyreállni. Ezért felhívtam a diabetológusomat és elmeséltem neki mindent. Kérésére elküldtem neki mailben a vércukor naplómat, majd a következő verdikt született. El kell kezdeni az inzulinos kezelést. Már egy jó ideje lövöm magam heti egy alkalommal egy Trulicity nevü elég menő gyógyszerrel ami az étkezések utáni cukromra van hatással. Most kapok mellé egy olyan inzulint amit naponta egyszer kell lőnöm és 26-28 órán keresztül gondoskodik a vércukor háztartásomról. Háromnaponta két egységenként kell növelnem az adagot egészen addig míg be nem állnak a kívánt értékek. Összességében ez így egyáltalán nem vészes, simán vállalható a dolog. Remélem működni fog ez a kombó hosszútávon is. Egy bibi van csak ezzel az egésszel. Nevezetesen az, hogy az állam nem annyira támogatja ezeket a cuccokat, ráadásul nem kapok a tesztcsíkokra sem semmi támogatást, így havi minimum harmincöt darab ezresbe kerül, hogy cukorbeteg vagyok. De a legfontosabb mégiscsak az, hogy működjön nem? Annyi még idekívánkozik, hogy ha a sokévtizeddel ezelőtt megalkotott sima humán inzulint kapnám amit napi szinten hatszor kéne szúrnom, ami mellett elég magas lenne a hipoglikémia előfordulásának a veszélye, akkor arra lenne rendes állami támogatás. Ha így lenne, akkor a tesztcsíkomat is támogatná az állam. De nem. Ha modern gyógyszert akarsz használni akkor az úgy nem jó. Akkor a tesztcsíkot sem támogatják. De miért? Ha nem a humán inzulint kapom hanem mást, akkor nem vagyok eléggé cukorbeteg? Akkor nem kell naponta többször mérnem a cukromat? Dehogynem. Érthetetlen. De mi a szart nyivákolok itt ezen ugye? Havi szaros tizenötezer tesztcsíkra. Mi az nem? Baszki, költhetném azt a pénzt a gyermekre is. Hiába tudom kifizetni, nagyon zavar a dolog. Sok-sok éve már messze átlag feletti TB-t fizetek. Emellett nem az állam kasszájára veszem a humán inzulint, hanem javarészt saját kontómra. És mégis. Illetve mégsem. Érthetetlen, zavaró. Persze tudom, hogy vannak nálam sokkal többen sokkal rosszabb és nehezebb helyzetben, de mégiscsak azért van ez a blog, hogy megírjam a teljes rákos sztorit és amit magával hoz. És ez nagyon szorosan ide tartozik.

Összességében egyébként jól vagyok. Néha előjön a mellkasom táján a csomóérzet, a nehézlégzés ami ugye nagyon beszaratós dolog, de legalább nem állandóan ez van. A legutóbbi tüdőröntgen és CT meg nem látott semmi elváltozást, ez egy picit nyugtat. Igaz, hogy ezek pont a korona fertőzés előtt voltak, szóval ki tudja... A bal kezemen szinte teljesen elmúltak az idegi eredetű zsibbadások, a jobb kezemen és a lábaimban még elég erősen jelen vannak. A diabetológus dokinéni azt mondta ezek visszafordítható dolgok, de hónapok kellenek hozzá. Remélem nem téved. Aztán rákérdeztem dokibácsinál, hogy elkezdhetem-e az immunerősítést. Megkérdezte, hogy mire gondolok. Mire? Azt most inkább hagyjuk, hehe. De vissza az immunerősítéshez. Huminsavat kezdenék el szedni, mellette 2000 mg C vitaminnal. A D-t már visszavettem a covid után, most már csak 4000 NE-et szedek belőle. Azt mondta oké, csinálhatom. Szuper. Következő vérvételnél kiderül, mit adott hozzá az életemehez ez a csomag.

Zárszóként még annyit, hogy őszintén szólva az is lehet, hogy már nincs rákom, elég volt az eddigi kemó. Erre persze nem sok esély van, de azért benne lehet a pakliban. Persze ennek az ellenkezője is. Ettől független szurkoljatok, imádkozzatok (ki-ki amit tud), hogy kaphassam a sugarat. Muszáj lenne még egy frontot nyitni a fenevad ellen.

Nemsokára új poszttal jövök. Addig is ha van kedvetek, olvassátok újra azt a posztom amiben egy elég jól sikerült versben mondom el hogyan lett majdnem vége a kemós kezeléseknek ITT.

És keressétek, kövessétek, lájkoljátok a Ráktérítő blog Facebook oldalát, hogy elsőként értesülhessetek az új posztok érkezéséről, és elérhessetek olyan tartalmakat, amik itt nem jelennek meg! 

 Klikk ide 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hodgkin-rak.blog.hu/api/trackback/id/tr116292318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása